Praca zdalna - pracownia gospodarstwa domowego

Utworzono dnia 30.03.2021

W związku z  czasowym zawieszeniem działalności  Warsztatu Terapii Zajęciowej w Hrubieszowie, od dnia 29.03.2021 do 09.04.2021r w ramach pracy zdalnej Pracownia Gospodarstwa Domowego oferuje proste pomysły na kulinarne przygody związane ze zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi.

            Zamieszczone przepisy są doskonałą alternatywą do samodzielnych eksperymentów w kuchni oraz do aktywnego spędzania czasu z bliskimi, czasu - najwyższej jakości, ponieważ wymaga interakcji, słuchania tego co jedna osoba mówi do drugiej, współpracy oraz kontaktu.

            Gotując odprężamy się, zmniejszamy napięcie, obniżamy poziom stresu. Jesteśmy bardziej przyjaźni i chętniej otwieramy się na innych. Jedzenie jak wiemy jest przyjemnością, jedząc i gotując z kimś przenosimy część tych dobrych emocji także na niego. A dobrych emocji trzeba nam teraz jak najwięcej zatem do dzieła!!!

Dziś pyszny BARSZCZ WIELKANOCNY

Składniki:

0,5 kg boczku wędzonego
0,5 kg kiełbasy białej
6 jajek ugotowanych na twardo
majeranek (pół łyżeczki)
pieprz czarny (do smaku)
sól (do smaku)
200 ml śmietany 18% (jeden kubeczek)
5 ząbków czosnku
4 łyżeczki chrzanu (może być ze słoiczka)
2 listki laurowe
6 kulek ziela angielskiego
 

Sposób przygotowania:

1. Boczek pokroić w kostkę. Kiełbasę białą pokroić w plastry.

2. Jajka ugotować na twardo (10minut gotowania)

3. Do garnka wlać około 3 litry wody-zagotować. Na gotującą się wodę wrzucić boczek, listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz.

4. Gotować ok pół godziny a następnie dodać chrzan, obrane ząbki czosnku, majeranek.

5. Następnie dodać białą kiełbasę. Całość gotować ok 15 min.

6. Na koniec całość zabielić śmietaną (śmietanę wlać do miski, dodać pół szklanki gorącego barszczu z garnka, dokładnie wymieszać - mieszankę wlać do gotującego się barszczu) zagotować często mieszając.

7. Jajka obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Kilka kawałków jajka włożyć do głębokiego talerza, zalać gorącym barszczem.

I gotowe można zajadać pyszny barszcz świąteczny.

Pamiętajmy żeby wyłączyć palniki w kuchence po ugotowaniu potrawy oraz  posprzątać stanowisko pracy.