Święta, święta a po świętach... Poczujmy się lekko...

Utworzono dnia 07.04.2021

Święta, to czas w którym przestajemy liczyć kalorie. Na naszym talerzu pojawiają się świąteczne potrawy, które są często ubogie w witaminy, minerały czy błonnik, ale dostarczają nam ogromnych walorów smakowych i porcji endorfin – substancji szczęścia. Niestety wielu z nas traci humor, kiedy kontroluje swoją wagę tuż po ucztach świątecznych. Święta to piękny czas trzeba jednak i w tym uroczystym okresie zachować umiar w jedzeniu!

            Gdy po świętach przybraliśmy na wadze, mamy nudności, wzdęcia, uporczywe zaparcia, powinniśmy zrezygnować z jedzenia pozostałych w naszej lodówce smakołyków i zastosować dietę lekkostrawną. Starajmy się jeść regularnie 4-5 posiłków i wypijać co najmniej 2,5 litra płynów. Najlepiej będzie, gdy wybierzemy wodę mineralną niegazowaną lub zieloną herbatę. Herbata zielona obfituje w przeciwutleniacze, a także ma silne działanie oczyszczające organizm z nagromadzonych toksyn.

            Jeśli występuje zaparcie koniecznie musimy zwiększyć ilość błonnika w diecie i ograniczyć słodycze. Jedzmy chleb razowy w ciągu dnia, dodajmy do jogurtu musli, otręby pszenne lub płatki owsiane. Zrezygnujmy ze słodkich łakoci na rzecz świeżych lub suszonych owoców, szczególnie suszone śliwki, jabłka. Na obiad przygotujmy pożywne i małokaloryczne zupy na wywarach warzywnych. Dobrą propozycją na smaczny i lekki posiłek jest indyk lub kurczak pieczony podawany z ziemniakami, ryżem brązowym lub makaronem razowym i oczywiście surówką. Ograniczmy smażenie!
            Pijmy kefiry, maślanki lub jogurty probiotyczne. Te produkty zawierają dobroczynne bakterie, które wpływają na poprawną pracę jelit oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Aby zmniejszyć skutki przejedzenia się możemy sięgnąć po preparaty roślinne ułatwiające trawienie. Powszechnie znany koper włoski pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego co znacznie usprawnia trawienie pokarmu i poprawia przemianę materii. Również popularna mięta pomoże nam w przypadku nudności, wzdęć, kolek jelitowych. Herbatka z dziurawca działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dlatego jest bardzo skutecznym środkiem przy kolkach. Dziurawiec zawiera związki o działaniu przeciwdepresyjnym, więc jednocześnie zmniejsza bóle brzucha i poprawia nam nastrój.

            Jako przekąski jedzmy suszone owoce-jabłka, banany, morele, które są równie chrupiące co chipsy ale zamiast pustych kalorii zawierają błonnik i cenne witaminy.

Dzisiejsza propozycja posiłku to szybka i pyszna sałatka, którą wykonamy  w kilka chwil. Taka sałatka będzie idealna na śniadanie, kolację lub jako dodatek do innych dań.

Składniki:

  • 3-4 garście sałaty
  • 5-6 małych pomidorków
  • 1 gruszy plaster schabu lub szynki (wędliny)
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 kawałki papryki konserwowej
  • mała szczypta granulowanego czosnku
  • pieprz i sól do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Na półmisku układamy sałatę. Pomidorki kroimy na pół,  a pozostałe składniki w kostkę. Mieszamy i układamy na sałacie. Całość doprawiamy granulowanym czosnkiem, pieprzem (szczypta) i solą (niewielka ilość). Następnie polewamy delikatnie oliwą z oliwek. Sałatkę można podać od razu, ale najlepiej smakuje, gdy schłodzimy ją kilka minut w lodówce.

SMACZNEGO!